Što je CAP?

CAP-logo-2

CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD,1978. godine. International Center for Assault Prevention–ICAP, osnovan 1985. god., proširio je program na većinu država u SAD–u, te 18 država diljem svijeta, među kojima je od 1999. i Hrvatska.

Udruga roditelja Korak po korak je Regionalni trening centar ICAP–a za Hrvatsku.

Putem mreže educiranih CAP pomagača, u Hrvatskoj se provode 4 varijante CAP programa:

 • Predškolski CAP za djecu predškolske dob
 • Osnovni CAP za djecu mlađe školske dobi
 • Teen CAP za mlade
 • CAP za djecu s teškoćama u razvoju (Special Needs CAP)

CAP program, jedan od najstarijih i najuglednijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, provodi se u Hrvatskoj punih 20 godina.

CAP program, je jedan od rijetkih program primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi koji ih poučava prevencijskim vještinama u slučajevima seksualnog zlostavljanja(napad nepoznate i napad poznate odrasle osobe).

Ima razrađen kurikulum i brojne prateće materijale za svaku varijantu programa (predškolski, osnovni, Teen i CAP za djecusa teškoćama u razvoju), vrlo strukturirane aktivnosti i obveznu procesnu evaluaciju, te ga stručni suradnici osnovnih škola i vrtića smatraju konkretnim, pouzdanim i kvalitetnim‘alatom’ za primarnu prevenciju zlostavljanja djece.

Ciljevi CAP programa su:

 1. Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima nasilja poučavajući ih efikasnim prevencijskim strategijama, te osiguravanjem kvalitetnije podrške njima važnih odraslih (roditelji, zakonski skrbnici i odgajatelji)
 2. Potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno zalaganje za prevenciju nasilja u društvu, a
  posebno na prevenciju nasilja nad i među djecom
 3. Potaknuti odgojno–obrazovne ustanove na sustavan pristup primarnoj prevenciji nasilja nad i među djecom.

 

CAP U HRVATSKOJ

CAP program u Hrvatskoj se provodi od 1999. godine, a zahvaljujući širokoj i dobro razvijenoj mreži CAP pomagača, trenera i seminara svih CAP programa od 2017. godine CAP se provodi na području cijele države u svih 20 županija i Gradu Zagrebu. 1999.– 2020. CAP programom obuhvaćeno je:

 

24.272 odgojno-obrazovnih djelatnika
73.628 roditelja
117.228 djece i mladih

CAP program je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za znanosti i obrazovanje. Na taj način provedba programa uvodi se u školski kurikulum te se učiteljima priznaje u radno zaduženje.

Školske godine 2012./2013. godine uveden je Kurikulum Zdravstvenog odgoja koji predviđa 4 temeljne cjeline: Živjeti zdravo

 • Prevencija nasilničkog ponašanja
 • Prevencija ovisnosti te spolna/rodna ravnopravnost
 • Spolno odgovorno ponašanje

Velikom dijelu sadržaja Kurikuluma, komplementaran je CAP program prevencije nasilja nad djecom te ga dio CAP timova i dalje provodi kao doprinos provedbi programa Zdravstvenog odgoja.

U novom kurikulumu za 2018. godine za program „Škola za život“ Ministarstva znanosti i obrazovanja istaknuto je „korisnije i smislenije obrazovanje, usklađeno s njihovom razvojnom dobi i interesima te bliže svakodnevnom životu“ s čime se kurikulum CAP programa i sama filozofija CAP-a podudara.